Fenykl

Fenykl obecný se dnes v české kuchyni používá poměrně zřídka a jinak tomu není ani s pěstováním na našich zahradách. Nicméně každá novopečená maminka tuto rostlinu dobře zná – je …

Fenykl

Author článku: Monika Břešťanská

Fenykl obecný se dnes v české kuchyni používá poměrně zřídka a jinak tomu není ani s pěstováním na našich zahradách. Nicméně každá novopečená maminka tuto rostlinu dobře zná – je totiž perfektní pro správné fungování zažívání a miminka účinně zbavuje bolavého bříška. Nejčastěji se podává ve formě čaje, který mohou pít již novorozenci; ten je ale vhodné užívat i v dětství, dospělosti a stáří. Fenykl má totiž mnoho dalších pozitivních účinků na lidské zdraví.

Není ani příliš složité jej pěstovat. Ve středomořské přírodě dokonce roste planě. Na první pohled je snadno zaměnitelný například s koprem, který je fenyklu vzhledem velice podobný, nicméně nezaměnitelná vůně kopr jistě prozradí. Využít se dají jak semena, listy, tak spodní strana dužnatého růžicovitého stonku, který má skvělou nasládlou chuť. Pojďme se tedy podívat na to, jaké přínosy má tato zelenina pro lidské zdraví, a kde všude ji lze využít.

Jak pěstovat fenykl?

Jak pěstovat fenykl

Fenykl obecný je víceletá rostlina z čeledi miříkovitých; jeho příbuzným je například již zmiňovaný kopr, mrkev, petržel, koriandr nebo třeba libeček. V zahradách je pěstován jako dvouletý, přičemž svá semena plodí až v druhém roce. Roste však i planě a setkat se s ním můžeme zejména ve Středomoří a poblíž Černého moře, výjimečně na něj lze narazit dokonce na jižní Moravě.

Bylina má větvenou lodyhu dorůstající se až 1,5 metru. Ta nese střídavě uspořádané listy a na vrchních koncích se tvoří velké okolíky, na nichž se objevují květy a posléze i plody. Pěstování je poměrně snadné, protože fenykl není příliš náročný. Semena lze sehnat v zahradnictví i hobby marketech. Musíme ale dbát na to, abychom klasický fenykl nezaměnili s odrůdou, která se pěstuje jako zelenina a využívá se především cibule (ovšem pokud s ním nemáme právě tyto plány).

Pěstování fenyklu

Fenykl, stejně jako všechny typicky středomořské rostliny, například tymián nebo rozmarýn, potřebuje co nejvíce slunné a teplé stanoviště. Půda by měla být humózní, kyprá a dostatečně bohatá na vápník. Rostliny chráníme před větrem, protože vrcholy lodyh a listy jsou poměrně křehké. V případě dlouhodobějšího sucha musíme bylinu zalévat, protože půda, ve které je vysazena, nesmí být příliš vysušená.

Pěstování fenyklu ze semínek

Nejlepší a nejčastější varianta pro pěstování fenyklu je vysévání semen. Dokonce se touto cestou velmi dobře množí i samovýsevem, proto při vysemenění v dalším roce na stejném místě obvykle nalezneme na jaře nové rostliny. Pokud jej však pěstujeme prvním rokem, nebo jsme jej sklidili pro cibule již v prvním roce, můžeme zakoupené osivo vysévat během května přímo do záhonu.

Pěstování fenyklu na zahradě

Při pěstování v záhonu je důležité jej vysévat co nejdál od kopru. Tyto rostliny se často vzájemně opylovávají a vznikají nekvalitní kříženci, kteří nemají požadovanou chuť ani další vlastnosti, a proto jsou nevhodní k dalšímu využití. Ideální je všechny miříkovité rostliny v zahradě pěstovat co nejdál od sebe, a to i z důvodu škůdců či chorob.

Když se v půdě objeví mladé sazeničky s několika listy, je nutné je včas přesadit do dostatečné vzdálenosti, aby měly dospělé rostliny dostatek místa k růstu. Nezapomínáme, že bylina je poměrně vysoká a větví se, proto by rozestupy měly být alespoň 50 centimetrů.

Jak zasadit fenykl

Je možné do záhonu vysazovat i předpěstovanou sadbu. V domácích podmínkách dorůstá do ideální výšky asi po 30-40 dnech, proto ji vyséváme do sadbovače již v dubnu. Sazenice však při přesazování trpí, a tak se může stát, že některé z nich po přesazení do záhonu uhynou. Při zalévání dejte pozor, aby půda nebyla příliš promáčená.

Sazenice nesmí být příliš hluboko pod povrchem, jinak budou cibule protáhlé a nebudou dostatečně dužnaté. Rostlinky do vyhloubených jamek ukládáme i s původním kořenovým balem a přesazujeme je v období, kdy mají asi 4 listy.

Hnojení fenyklu

Pro pěstování není vhodné předem zeminu prohnojovat chlévskou mrvou či hnojem. Stejně tak není dobré tento druh hnojiva využívat ani během vegetace. Použitý může být například kompost či jiná hnojiva rostlinného původu. Bylina miluje půdy bohaté na vápník, proto můžeme záhon před vysetím semen trochu prosypat vápnem. Půda musí být dostatečně humózní a kyprá.

Množení fenyklu

Fenykl se množí zásadně prostřednictvím semen. Tato varianta je nejsnadnější a pravděpodobně také jediná. Za případnou další možnost bychom ještě mohli považovat způsob, kdy do nádoby s vodou vložíme spodní část cibule i s kořeny a počkáme, než z ní začnou vyrůstat nové výhony. Poté ji vsadíme do záhonu. Nicméně takovéto vegetativní množení není příliš spolehlivé, protože ne vždy se nové výhonky objeví.

Kvetoucí fenykl

Kvetoucí fenykl

Květy se objevují od června až do září. Nesou je velké okolíky rostoucí na koncích lodyh, které jsou ještě složeny s 6-8 dalších okolíčků. Každý z těchto okolíčků obsahuje 15-20 jednotlivých kvítků žluté až zlatavé barvy. Po odkvětu se objevuje plod – dvounažka s křidélkem. Tyto semena se využívají v kuchyni jako koření nebo k přípravě čaje a jsou velmi podobná kmínu. Dobře je však poznáme podle aroma, které je podobné anýzu, a také podle nazelenalé barvy a štiplavé, lehce nasládlé chuti.

Jak stříhat fenykl

Při sklizni se stříhají celé trsy i s květy či plody, podobně jako třeba u kopru. U fenyklu však lze spotřebovat prakticky celou rostlinu, kterou lze sklízet i v prvním roce. V tomto případě nejdřív sklízíme čerstvé lístky a mladé větvičky na koncích větvení lodyh. Ty lze stříhat průběžně během celého vegetačního období. Činíme tak nejlépe za slunného počasí, aby se do ranek po řezu nedostala infekce.

Jak sušit fenykl

Plody, tedy drobná semínka, sbíráme v září. Pro pozdější použití se suší volně na slunci, nebo můžeme použít například sušičku na ovoce, jejíž pláty vysteleme pečicím papírem. Teplota by při sušení neměla přesáhnout 40 °C. Usušené plody uchováváme v uzavíratelné skleněné nádobě na suchém a tmavém místě. Zbytek rostliny včetně listů se k sušení příliš nehodí, protože ztrácí své aroma.

Fenykl

Druhy fenyklu

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) – jedná se o ten nejběžnější druh využívaný v kuchyni, pěstovaný na záhonech a zmiňovaný v našem článku. Využít se dá celá rostlina, nejčastěji však voňavé plody a cibule.

Foeniculum subinodorum – tento druh roste pouze planě hlavně na severu Afriky. Téměř se nevyužívá, protože semena nejsou příliš aromatická.

Foeniculum scoparium – tento druh se vyskytuje pouze planě v oblastech vulkanického pohoří Tibesti v Africe. Vyznačuje se velice silným aroma, které je ještě silnější než u fenyklu obecného.

Odrůdy fenyklu

Purpureum‘ – tento kultivar se vyznačuje šedozelenými až vínově zelenými listy. Výhony jsou bronzové, okolíky o něco menší než u originálního fenyklu obecného. Vysoká mrazuvzdornost až do -35 °C.

Greeny‘ – tato odrůda má mnohem světlejší, až trávově zelené listy, které jsou nitkovité a velice hustě uspořádané na lodyhách.

Romanesco‘ – tato odrůda se pěstuje především jako kořenová zelenina, protože vytváří velké, dužnaté a šťavnaté cibule. Je poměrně pozdní, protože kvete až do října, teprve poté se pak objevují plody.

Smokey‘ – kultivar s šedými listy i lodyhami. Kromě využití v kuchyni a léčitelství má Smokey dekorativní hodnotu a skvěle se hodí do bylinkových záhonů vedle dalších středomořských rostlin jako je například levandule, šalvěj nebo jiné vyšší okrasné byliny.

De Florencia‘ – další řapíkatá odrůda pěstovaná především pro šťavnatou cibuli. Kulaté hlízy často nevybíhají ani do květu, jsou sladké a při pozdní sklizni je lze dokonce několik týdnů skladovat.

Z dalších odrůd pěstovaných pro plod i hlízy můžeme zmínit například ‚Finale‘, ‚Fino‘ nebo ‚Di Firenze

Účinky fenyklu

  • účinně bojuje proti nadýmání (nejčastěji se využívá u miminek)
  • zlepšuje trávení a celkovou funkci trávicí soustavy
  • podporuje tvorbu mateřského mléka
  • snižuje nevolnost (i těhotenskou)
  • pomáhá při onemocnění dolních dýchacích cest – podporuje vykašlávání a tlumí suchý kašel, je vhodné inhalovat výpary z odvaru
  • využívá se při onemocnění močových cest
  • slabý odvar lze využít i zevně, a to k výplachu očí

Fenykl jako koření

Jako koření se používají zejména sušené plody, tedy drobná semínka, která svým vzhledem nápadně připomínají kmín. K dostání je běžně v potravinách ve stojanech s baleným kořením, ale při pěstování doma si jej lze snadno nasušit. Využijete je při přípravě čaje, ale i při vaření. Hodí se do omáček, masových směsí, rybích polévek a při dalších přípravách ryb i do salátů.

Stejně jako kopr se pak používá k dochucení nálevu pro zavařování okurek nebo řepy. Výborný je i v domácím pečivu (hlavně v chlebu) a poměrně neznámá, ale naprosto skvělá kombinace je fenykl a jablečný koláč.

Fenykl jako koření

Na co využít fenykl

Semena

  • k přípravě čaje
  • k přípravě odvaru pro inhalaci
  • jako koření v kuchyni a další

Nať (tzv. fenyklové vlasy)

  • při zavařování okurků a řepy
  • do salátů
  • pro přípravu oleje a tinktury
  • pro přípravu absintu

Cibule (hlízy)

  • jako čerstvá zelenina – konzumovat je lze zasyrova i po tepelné přípravě

Přezimování fenyklu

Fenykl se u nás nejčastěji pěstuje jako jednoletka, proto si s jeho přezimováním mnozí zahradníci nedělají starosti. Mnozí se však přiklánějí k dvouletému pěstování a v tomto případě už rostlina přezimovat musí. Naštěstí se jedná o velmi houževnatou bylinu, která si hravě poradí s mrazy až do -35 °C. Tyto teploty ale zvládá jen při krátkém trvání. Naprosto ideální je, když okolní teplota dlouhodobě neklesá pod -3 °C. Při dlouhých mrazech můžeme záhon přikrýt chvojím. Před zimou nezapomínáme ani na řez nati.

Fenykl v kuchyni

Oblíbený je zejména v italské a francouzské kuchyni. Popularitu si však v poslední době získává i u nás, proto jej dnes můžeme koupit čerstvý v každém větším marketu. Kromě hlíz se v kuchyni využívají i konce větviček s drobnými listy, a hlavně sušené plody, které jsou populárním kořením.

Risotto s fenyklem

K přípravě tohoto pokrmu budeme potřebovat asi lžíci másla, na kterém necháme zesklovatět jednu menší na tenké plátky nakrájenou šalotku. Stejně tak nakrájíme i čerstvou cibuli fenyklu a přihodíme k šalotce. Chvíli ze všech stran restujeme, poté přidáme přibližně 200-250 gramů kulatozrnné syrové rýže, promícháme a necháme chvíli orestovat také rýži. Mezitím si do trošky převařené vlažné vody dáme louhovat lžičku šafránu.

Tímto výluhem opraženou rýži podlijeme, přidáme 2 dcl bílého suchého vína, které necháme vsáknout a odpařit. Poté už postupně po naběračkách přiléváme masový či zeleninový vývar, ve kterém se rýže vaří. Vždy, když se všechna tekutina vsákne, opět podlijeme.

Hrášková polévka s pečeným fenyklem

K přípravě polévky potřebujeme 3 cibule fenyklu, které si nakrájíme na tenké plátky, rozložíme na pečicí papír, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a pečeme doměkka asi 25 minut při 180 °C. K fenyklu přidáme ještě na čtvrtky rozkrojenou oloupanou cibuli a 3-4 neoloupané stroužky česneku.

Mezitím přivedeme k varu přibližně 1 litr zeleninového vývaru, do kterého pečenou zeleninu vložíme, přičemž česnek vymáčkneme ze slupek. Do vývaru vysypeme také balení povoleného mraženého hrášku a vhodíme dvě hrsti baby špenátu. Necháme chvíli provařit a polévku rozmixujeme do hladka. Pro ještě lepší konzistenci ji můžeme propasírovat přes cedník.

Nakonec do polévky přilijeme 200 ml smetany na vaření, přidáme pár kapek citronové šťávy, dochutíme solí a pepřem, a ještě chvíli prohřejeme. Podáváme ji s opečeným pečivem nebo krutony, a pro lepší chuť i vzhled můžeme navrch přisypat trochu vloček chilli.

Fenyklový čaj

Čaj z fenyklu se připravuje z plodů, tedy ze semínek. Lžičku sušených semen stačí zalít horkou vodou a nechat asi 5 minut louhovat. Voňavý nasládlý čaj přecedíme a můžeme popíjet během dne. Protože nemá fenykl žádné kontraindikace, je velmi vhodný také pro novorozence a malá miminka i pro těhotné a kojící ženy.

škůdci a choroby fenyklu

Choroby fenyklu

Za nejznámějšího a nejobávanějšího škůdce fenyklu můžeme považovat otakárka fenyklového. Tento krásný motýl, respektive jeho larvy (zeleně zbarvené větší housenky s barevnými skvrnkami), napadá mnohé druhy miříkovitých rostlin, mimo jiné také mrkev nebo kopr. Housenky otakárků ožírají listy i stonky a rostliny mohou na následky tohoto poškození i uhynout. Dospělí motýli škody nezpůsobují.

Mezi další škůdce můžeme zařadit například klopušky, které rostliny poškozují sáním rostlinných šťáv, mšice, vrtalky nebo larvy kovaříků. Co se týče onemocnění, bývá fenykl napadán padlím nebo houbovými patogeny.