Ovoce

Třešeň

Třešně patří mezi typické české ovoce, které nesmí chybět na žádné venkovské zahrádce. Jejich využití v kuchyni je pestré, strom poskytne stín i potravu pro opylovače nebo ptáky. Pěstování třešní …

Přečíst článek

Rybíz, meruzalka

Rybíz, známý také pod názvem meruzalka, je nenáročný keř, který vám na zahradě přinese bohatou úrodu lahodných plodů. Ať už dáváte přednost sladkokyselé chuti černého rybízu, osvěžující chuti červeného, nebo …

Přečíst článek

Vitamíny a minerály v ovoci, zelenině a dalších rostlinách

Každé malé dítě ví, že v ovoci a zelenině je mnoho vitamínů, které jsou důležité pro naše zdraví. Obecně je také známo, že v mrkvi je hodně vitamínu A pro …

Přečíst článek

Maliník

Maliník je rostlinou, která nesmí chybět snad v žádné zahradě. Skvěle vyplní mírně stinný kout, neztratí se však ani na slunném stanovišti. Tento keř se pěstuje zejména pro své lahodné …

Přečíst článek

Mangovník

Mangovník je exotický strom, který pochází z jižní Asie a je známý svými lahodnými plody – mangy. Ty jsou nejen vynikající svou chutí, ale také plné vitamínů a minerálů. Ačkoliv …

Přečíst článek

Datle Medjool: Proč jsou tak oblíbené a jak je konzumovat?

Medjool je jednou z odrůd datlí. Jsou typické mnoha vlastnostmi, o kterých si povíme více v článku. Proč se těší vysoké popularitě a jak a proč je konzumovat? Co jsou …

Přečíst článek

Jabloň

Jabloň patří mezi nejoblíbenější ovocné stromy u nás. Jedním z důvodů je, že těmto stromům vyhovuje naše podnebí a dobře se jim zde daří. Nicméně tím hlavním argumentem pro pěstování …

Přečíst článek

Muchovník

Muchovník je keř původně pocházející z oblastí Severní Ameriky. Jeho dřevo, plody a listy zpracovávali již Indiáni. Odtud pochází také jeho česká přezdívka – indiánská borůvka. Borůvka proto, že se …

Přečíst článek

Jahody

Jahody patří mezi nejoblíbenější české ovoce vůbec – mají sladkou chuť, lákavou vůni, a navíc široké uplatnění v kuchyni. V zahrádce jsou asi nejvyhledávanější dětmi, které keříky plné červených plodů …

Přečíst článek

Broskvoň

Broskvoně jsou velmi oblíbeným stromem v českých zahradách už dlouhá léta. Jejich lahodné a sladké plody lze zpracovat v kuchyni na stovky způsobů, možná proto si je již naše prababičky …

Přečíst článek