Ovoce

Datle Medjool: Proč jsou tak oblíbené a jak je konzumovat?
Medjool je jednou z odrůd datlí. Jsou typické mnoha vlastnostmi, o kterých si povíme více v článku. Proč se těší vysoké popularitě a jak a proč je konzumovat? Co jsou …
Přečíst článek
Jabloň
Jabloň patří mezi nejoblíbenější ovocné stromy u nás. Jedním z důvodů je, že těmto stromům vyhovuje naše podnebí a dobře se jim zde daří. Nicméně tím hlavním argumentem pro pěstování …
Přečíst článek
Muchovník
Muchovník je keř původně pocházející z oblastí Severní Ameriky. Jeho dřevo, plody a listy zpracovávali již Indiáni. Odtud pochází také jeho česká přezdívka – indiánská borůvka. Borůvka proto, že se …
Přečíst článek
Jahody
Jahody patří mezi nejoblíbenější české ovoce vůbec – mají sladkou chuť, lákavou vůni, a navíc široké uplatnění v kuchyni. V zahrádce jsou asi nejvyhledávanější dětmi, které keříky plné červených plodů …
Přečíst článek
Broskvoň
Broskvoně jsou velmi oblíbeným stromem v českých zahradách už dlouhá léta. Jejich lahodné a sladké plody lze zpracovat v kuchyni na stovky způsobů, možná proto si je již naše prababičky …
Přečíst článek
Mandarinkovník
Šťavnaté oranžové plody, jejichž vůně zvěstí příchod Vánoc nebo naopak dovolenou ve Středomoří, miluje asi každý. Existuje nespočet různých variant a odrůd, některé jsou větší, jiné mají silnější kůru, sladší …
Přečíst článek
Avokádo
Zelené plody s hrubou slupkou, tvarem hrušky a velkou peckou uvnitř – to jsou avokáda. Dnes už toto ovoce seženeme v každém marketu, jeho konzumace je totiž v poslední době …
Přečíst článek
Borůvka
Borůvky jsou velice oblíbeným ovocem u dětí i dospělých. V české kuchyni jsou používány už od nepaměti a jsou tedy nedílnou součástí mnoha receptů, zejména těch sladkých. Bobule brusnice borůvky, …
Přečíst článek
Rybíz černý
Černý rybíz je maličko jiný než jeho červený a bílý „příbuzný“. Chuť bobulí je sladce pikantní, plody jsou o něco větší a mají silnější slupku. Kromě toho obsahuje černý rybíz …
Přečíst článek
Brusinka
Brusnice brusinka, odborně Vaccinium vitis-idaea, lidově pak kalina, kyselinka, brusinka nebo červená borůvka, je nízký keřík, který miluje kyselé prostředí vřesovišť a rašelinišť. Z rostliny se využívají především drobné červené …
Přečíst článek