Zelenina
![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2023/11/vegetables-1085063_640-600x400.jpg)
Vitamíny a minerály v ovoci, zelenině a dalších rostlinách
Každé malé dítě ví, že v ovoci a zelenině je mnoho vitamínů, které jsou důležité pro naše zdraví. Obecně je také známo, že v mrkvi je hodně vitamínu A pro …
Přečíst článek![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2023/10/pumpkin-7496159_640-600x400.jpg)
Dýně
Pěstování dýní patří mezi staré zemědělské tradice, která spojuje pestrost odrůd, krásu dekorativních plodů a bohatou historii. Dýně jsou nejen oblíbenou ingrediencí v kuchyni, ale také symbolizují podzim – nejenže …
Přečíst článek![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2023/08/vegetables-752153_640-600x400.jpg)
Jaké jsou druhy zeleniny? Rozdělení a přehled
Zelenina je základním stavebním kamenem každé vyvážené stravy. Díky její konzumaci doplníme nezbytné vitamíny, minerály a vlákninu. Zelenina je také jedním z hlavních zdrojů antioxidantů, které chrání naše tělo před …
Přečíst článek![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2022/11/okurky-600x400.jpeg)
Okurky
Kdo by nemiloval šťavnaté okurky, které mají široké využití nejen v kuchyni. Během sezóny se nejčastěji konzumují čerstvé, a protože obsahují velké množství vody, pomáhají i s doplněním tekutin v …
Přečíst článek![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2022/11/jak-skladovat-cesnek-600x400.jpg)
Česnek
Bez typické chuti a vůně česneku bychom si českou kuchyni snad ani nedokázali představit. Ať už ho máte nejraději v polévce, pomazánce nebo jako koření, na vaší zahradě by měla …
Přečíst článek![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2022/10/potatoes-2329648__340.jpg)
Brambory
Pokud nevíte, co s prostorem na zahradě, a máte k dispozici velké záhony či pole, můžete se pustit do pěstování vlastních brambor vhodných ke skladování, jejichž zásoby vám vydrží na …
Přečíst článek![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2022/07/turin-600x400.jpg)
Tuřín
Kolník, kvak či dumlík – to všechno jsou lidové názvy pro tuřín. Tato plodina je lidmi pěstována již dlouhých 4000 let. Je odolná, sklizené bulvy vydrží celou zimu a dá …
Přečíst článek![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2021/11/fenykl-jako-zelenina-600x400.jpg)
Fenykl
Fenykl obecný se dnes v české kuchyni používá poměrně zřídka a jinak tomu není ani s pěstováním na našich zahradách. Nicméně každá novopečená maminka tuto rostlinu dobře zná – je …
Přečíst článek![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2021/10/rajce-jedle-600x400.jpg)
Rajčata
Pěstovat si vlastní rajčata s sebou nese řadu výhod. A kdo už rajčata ze zahrádky ochutnal, tak ví, která je ta hlavní – je to jejich výborná chuť a vůně, …
Přečíst článek![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2021/09/kren-selsky-600x400.jpg)
Křen
Křen selský, odborně zvaný Armoracia rusticana, je v české kuchyni velmi oblíbený již dlouhá léta. Dříve se pěstoval snad na každé zahrádce, nicméně jeho popularita s časem slábne. To je …
Přečíst článek