Zelenina

Vitamíny a minerály v ovoci, zelenině a dalších rostlinách

Každé malé dítě ví, že v ovoci a zelenině je mnoho vitamínů, které jsou důležité pro naše zdraví. Obecně je také známo, že v mrkvi je hodně vitamínu A pro …

Přečíst článek

Dýně

Pěstování dýní patří mezi staré zemědělské tradice, která spojuje pestrost odrůd, krásu dekorativních plodů a bohatou historii. Dýně jsou nejen oblíbenou ingrediencí v kuchyni, ale také symbolizují podzim – nejenže …

Přečíst článek

Jaké jsou druhy zeleniny? Rozdělení a přehled

Zelenina je základním stavebním kamenem každé vyvážené stravy. Díky její konzumaci doplníme nezbytné vitamíny, minerály a vlákninu. Zelenina je také jedním z hlavních zdrojů antioxidantů, které chrání naše tělo před …

Přečíst článek

Okurky

Kdo by nemiloval šťavnaté okurky, které mají široké využití nejen v kuchyni. Během sezóny se nejčastěji konzumují čerstvé, a protože obsahují velké množství vody, pomáhají i s doplněním tekutin v …

Přečíst článek

Česnek

Bez typické chuti a vůně česneku bychom si českou kuchyni snad ani nedokázali představit. Ať už ho máte nejraději v polévce, pomazánce nebo jako koření, na vaší zahradě by měla …

Přečíst článek

Brambory

Pokud nevíte, co s prostorem na zahradě, a máte k dispozici velké záhony či pole, můžete se pustit do pěstování vlastních brambor vhodných ke skladování, jejichž zásoby vám vydrží na …

Přečíst článek

Tuřín

Kolník, kvak či dumlík – to všechno jsou lidové názvy pro tuřín. Tato plodina je lidmi pěstována již dlouhých 4000 let. Je odolná, sklizené bulvy vydrží celou zimu a dá …

Přečíst článek

Fenykl

Fenykl obecný se dnes v české kuchyni používá poměrně zřídka a jinak tomu není ani s pěstováním na našich zahradách. Nicméně každá novopečená maminka tuto rostlinu dobře zná – je …

Přečíst článek

Rajčata

Pěstovat si vlastní rajčata s sebou nese řadu výhod. A kdo už rajčata ze zahrádky ochutnal, tak ví, která je ta hlavní – je to jejich výborná chuť a vůně, …

Přečíst článek

Křen

Křen selský, odborně zvaný Armoracia rusticana, je v české kuchyni velmi oblíbený již dlouhá léta. Dříve se pěstoval snad na každé zahrádce, nicméně jeho popularita s časem slábne. To je …

Přečíst článek