Herbář
V herbáři najdete ucelený přehled rostlin, které máme na Pestitelka.cz popsané. Pokud vás zajímá cokoliv o bylinkách, ovocných stromech nebo třeba o zelenině, můžete využít odkazy níže. Herbář slouží jako obecný přehled jednotlivých rostlin, které jsme na Pestitelka.cz popsali.
![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2021/10/brusinka-a-vres-600x400.jpg)
Brusinka
Brusnice brusinka, odborně Vaccinium vitis-idaea, lidově pak kalina, kyselinka, brusinka nebo červená borůvka, je nízký keřík, který miluje kyselé prostředí vřesovišť a rašelinišť. Z rostliny se využívají především drobné červené …
Přečíst článek![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2021/09/rebricek-obecny-600x400.jpg)
Řebříček
Řebříček obecný, latinsky Achillea millefolium, je tímto odborným názvem pojmenován podle bájného hrdiny Achillea, kterého známe z příběhů o Trójské válce. Achilles si po boji dle pověsti ošetřoval řebříčkem své …
Přečíst článek![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2021/09/bezove-kvety-600x400.jpg)
Bez černý
Bez černý, odborně zvaný Sambucus nigra, lidově pak bezinka, je naše největší původní léčivá bylina. Tento keř se hojně vyskytuje v přírodě a nalézt ho můžeme prakticky všude – ve …
Přečíst článek![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2021/09/kren-selsky-600x400.jpg)
Křen
Křen selský, odborně zvaný Armoracia rusticana, je v české kuchyni velmi oblíbený již dlouhá léta. Dříve se pěstoval snad na každé zahrádce, nicméně jeho popularita s časem slábne. To je …
Přečíst článek![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2021/09/hliva-ustricna-600x400.jpg)
Hlíva ústřičná
Tato dřevokazná jedlá houba se zejména v posledních letech těší velké oblibě, a to jak v kuchyni, tak v medicíně. Není to však pouhý „výstřelek moderní doby“. Již staří Římané …
Přečíst článek![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2021/09/majoranka-zahradni-600x400.jpg)
Majoránka
Majoránka je již po staletí využívána jako oblíbené koření. Do svých pokrmů ji přidávali už staří Řekové, Římané i Egypťané. Stala se však také nedílnou součástí tradiční české kuchyně, kde …
Přečíst článek![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2021/09/estragon-600x400.jpg)
Estragon
Estragon, nebo také pelyněk kozalec či francouzský estragon, je u nás méně známá a využívaná bylinka, nicméně jak již jeho lidové jméno napovídá, ve Francii je velmi oblíbený a nepostradatelný …
Přečíst článek![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2021/09/kopr-vonny-600x400.jpg)
Kopr
Tato velmi aromatická a nezaměnitelná bylina je již dlouhá léta nedílnou součástí klasické české kuchyně. Bez něj by se jídla jako koprová omáčka či kulajda prostě neobešla. Není to však …
Přečíst článek![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2021/08/pazitka-vse-o-rostline-600x400.jpg)
Pažitka
Chuť pažitky zná asi každý. Tato bylinka je nedílnou součástí studené kuchyně a známe ji hlavně z mnoha druhů pomazánek, své místo má však i v pokrmech teplých. Celá rostlina je doslova …
Přečíst článek![](https://www.pestitelka.cz/wp-content/uploads/2021/08/saljvej-vse-o-sajveji-600x400.webp)
Šalvěj
Šalvěj je rod hluchavkovitých bylin, který je poměrně obsáhlý a jeho zástupci se pěstují pro různé účely. Nás bude v tomto článku zajímat hlavně šalvěj lékařská, ale něco málo si povíme …
Přečíst článek