Herbář

V herbáři najdete ucelený přehled rostlin, které máme na Pestitelka.cz popsané. Pokud vás zajímá cokoliv o bylinkách, ovocných stromech nebo třeba o zelenině, můžete využít odkazy níže. Herbář slouží jako obecný přehled jednotlivých rostlin, které jsme na Pestitelka.cz popsali.

Brusinka

Brusnice brusinka, odborně Vaccinium vitis-idaea, lidově pak kalina, kyselinka, brusinka nebo červená borůvka, je nízký keřík, který miluje kyselé prostředí vřesovišť a rašelinišť. Z rostliny se využívají především drobné červené …

Přečíst článek

Řebříček

Řebříček obecný, latinsky Achillea millefolium, je tímto odborným názvem pojmenován podle bájného hrdiny Achillea, kterého známe z příběhů o Trójské válce. Achilles si po boji dle pověsti ošetřoval řebříčkem své …

Přečíst článek

Bez černý

Bez černý, odborně zvaný Sambucus nigra, lidově pak bezinka, je naše největší původní léčivá bylina. Tento keř se hojně vyskytuje v přírodě a nalézt ho můžeme prakticky všude – ve …

Přečíst článek

Křen

Křen selský, odborně zvaný Armoracia rusticana, je v české kuchyni velmi oblíbený již dlouhá léta. Dříve se pěstoval snad na každé zahrádce, nicméně jeho popularita s časem slábne. To je …

Přečíst článek

Hlíva ústřičná

Tato dřevokazná jedlá houba se zejména v posledních letech těší velké oblibě, a to jak v kuchyni, tak v medicíně. Není to však pouhý „výstřelek moderní doby“. Již staří Římané …

Přečíst článek

Majoránka

Majoránka je již po staletí využívána jako oblíbené koření. Do svých pokrmů ji přidávali už staří Řekové, Římané i Egypťané. Stala se však také nedílnou součástí tradiční české kuchyně, kde …

Přečíst článek

Estragon

Estragon, nebo také pelyněk kozalec či francouzský estragon, je u nás méně známá a využívaná bylinka, nicméně jak již jeho lidové jméno napovídá, ve Francii je velmi oblíbený a nepostradatelný …

Přečíst článek

Kopr

Tato velmi aromatická a nezaměnitelná bylina je již dlouhá léta nedílnou součástí klasické české kuchyně. Bez něj by se jídla jako koprová omáčka či kulajda prostě neobešla. Není to však …

Přečíst článek

Pažitka

Chuť pažitky zná asi každý. Tato bylinka je nedílnou součástí studené kuchyně a známe ji hlavně z mnoha druhů pomazánek, své místo má však i v pokrmech teplých. Celá rostlina je doslova …

Přečíst článek

Šalvěj

Šalvěj je rod hluchavkovitých bylin, který je poměrně obsáhlý a jeho zástupci se pěstují pro různé účely. Nás bude v tomto článku zajímat hlavně šalvěj lékařská, ale něco málo si povíme …

Přečíst článek